Mégis lesz új Toyota Celica?

2005.08.15. 12:29

Az amerikai Scion tC -n alapulhat a japánok új olcsó sportmodellje. A Japánból származó pletykák szerint a következő Celica jóval erősebb, gyorsabb és látványosabb lesz, mint elődje. A meglevő műszaki alapokból a Toyota mérnökei ráadásul viszonylag kis költséggel, igen rövid idő alatt elkészíthetik az új típust: Japánban állítólag már 2006-ban bemutatkozhat, és talán a típus exportjára is sor kerülhet néhány éven belül.

A hírekben kétféle motorról esik szó: az egyik a Scion tC-ből is ismert 2,4 literes négyhengeres átalakított változata, ez a becslések szerint akár 250 lóerős is lehet, de egy gyengébb, kb. 200 lóerős változatról is hallani, amelybe egy kisebb, 2 literes négyhengeres kerülne. Úgy tudjuk, mindkét motor feltöltés nélküli, nagy fordulatszámú, változó szelepvezérlésú szerkezet lesz, hasonlóan a jelenlegi Celica 1,8 literes 192 lóerős motorjához.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a sportkocsi Európában is kapható lesz-e, de a jelenlegi Celica és az MR-2 roadster forgalmazásának leállításával a Toyota hamarosan Európában is sportos modellek nélkül marad, és nem valószínű, hogy a japán gyártó egyszerűen átengedné ezt a kicsi, de a márkaarculat szempontjából igen fontos piaci szegmenst a konkurenciának.