A Golfon spórol a Volkswagen

2005.08.17. 15:37

Néhány alkatrészt olcsóbbra cserélt legkelendőbb modellsorozatában a német gyártó. Csupa apró változtatásról van szó, önmagukban szót sem érdemelnének, csupán attól érdekesek, hogy nem a vásárló érdekében, hanem a gyártó költségeinek csökkentéséért történtek.

Az egyik ilyen módosítás például a rádióantenna cseréje volt: az észrevétlen, hátsó ablakba integrált antenna helyett a gyártó hagyományos, tetőre szerelt botantennával kezdte felszerelni az autóit, annak ellenére, hogy a kereskedők ez ellen az intézkedés ellen határozottan tiltakoztak. Egy másik ilyen példa, hogy a Golf Plus egyes változatai kisebb kapacitású akkumulátort kapnak gyárilag. Az elegánsan decontenting-nek, azaz tartalmatlanításnak nevezett eljárást egyébként más gyártók is alkalmazzák költségeik csökkentése érdekében – a Toyota például állítólag élenjár ezen a téren – de ez nem változtat a lényegen: az ilyen típusú spórolás a vásárló rovására történik, hiszen az olcsóbb kiegészítők miatt az autó ára nem változik.

A Volkswagennél a decontenting is része a vállalat anyagi problémáinak megoldását és a komolyabb krízis elkerülését célzó ForMotion fantázianevű intézkedés-csomagnak. Ezért is ragaszkodik hozzá a cégvezetés a forgalmazók berzenkedése ellenére, hiszen hosszabb távon egy-egy ilyen lépés millió eurókkal javíthatja a vállalat mérlegét.