Felújított Saab 95 hivatalosan

2005.08.29. 14:09

A GM svéd prémium márkája Frankfurtban mutatja be átalakított nagyobbik modelljét. Az autó új külsején már köszörültük a nyelvünket néhány kiszivárgott fotó kapcsán, így ettől most eltekintünk, ugyanakkor a többi változtatásról - illetve ezek hiányáról - mindenképp érdemes szót ejteni.


Galéria - kattintson a képre

A motorválaszték egyetlen elemében változik: a régi 2,2 literes 120 lóerős és 3 literes 177 lóerős Isuzu-Opel dízelmotorkat a Fiat-GM 1,9 literes 150 lóerős négyhengeres turbódízel motorjával váltják fel. Ezzel az utolsó hathengeres motor is kikerült a 9 5-ösből, hiszen a 9 3-asban nemrég bemutatott 2,8 literes, kompresszoros motort a várható plusz költségek miatt a felújított 9 5-ös nem kapja meg. Cserébe az Aero csúcsmodell ősrégi, 2,3 literes négyhengeresét izmosították tovább, így továbbra is ez marad a legerősebb Saab a maga 260 lóerejével.

A Saab sajtóközleménye emellett megemlíti a felújított modell áthangolt futóművét is: állítólag az új archoz közvetlenebb kormányzás és az eddiginél feszesebb futómű is jár. Az átalakított Saab 9 5-ös az eddig megjelent hírek szerint új formájában további négy évig kell hogy helyt álljon, a GM Epsilon platformra épülő utódmodell gyártása ugyanis legkorábban 2009-ben kezdődhet.