ASV-3: biztonsági prototípus a Hondától

2005.09.05. 13:23

Új biztonságnövelő technikákat próbál ki a Honda legújabb prototípusán. Az ASV-3 elnevezésű modell alapját egy amerikai Honda Accord adja, de az újdonságok leginkább csak vezetés közben mutatkoznak meg.

A prototípust olyan kamera- és radarrendszerrel, valamint autók közti kommunikációs eszközökkel látták el, amelyek révén a jármű képes feltérképezni saját környezetét, és felismerni számos veszélyes szituációt. Az elektronika veszélyes helyzetekben többféle módon is igyekszik beavatkozni a baleset elkerülése érdekében. Egyrészt hang- és fényjelzésekkel figyelmezteti a közlekedés többi résztvevőjét, másrészt a számítógépes játékvezérlők szimulációs effektusaihoz hasonló erőhatásokkal igyekszik cselekvésre késztetni a sofőrt. Rezgeti a fék- vagy a gézpedált, sőt, a kormánykerék a megfelelő irányba próbálja forgatni, ha ez szükséges – persze csak olyan erővel, hogy még a vezetőé maradjon az irányítás.

A rendszer ugyan még fejlesztési fázisban van, de úgy tűnik, akár négy-öt éven belül eljuthat a sorozatgyártásig. Az utóbbi egy-két évben persze nem csak a Honda kísérletezik hasonló rendszerekkel, sőt, egyes drágább autótípusokhoz már ma is meg lehet rendelni a veszélyhelyzeteket felismerő biztonsági eszközöket, de az ASV-3 bemutatása jól jelzi a további fejlesztések irányát.