Végre elkészült a Bugatti Veyron

2005.09.05. 14:48

A sportkocsi-monstrum öt év fejlesztés és két év késés után végleges formájában mutatkozhat be. A végleges Veyron készítőinek ígéreteihez híven a legek autója. A világ leggyorsabb utcai autója, de saját kategóriáján belül méltán pályázhat a legdrágább és a legnehezebb címre is.


Galéria - kattintson a képre

A 4,46 méter hosszú, 2 méter széles és 1,2 méter magas jármű tengelytávja 2,71 méter, azaz az autó méretre sem mondható épp aprónak, és a tömör hatást keltő külső sem hazudik: a szörnyeteg 1,888 tonnát nyom, azaz annyit, mint egy átlagos luxuslimuzin. Ekkora súly persze meg sem kottyan a 8 literes W16-os motornak, amely a ráaggatott négy turbó révén 6000-es percenkénti főtengely-fordulatszám mellett 1001 lóerőt képes leadni. A motor csúcsnyomatéka harckocsikhoz illő: 1250 Nm, amely a percenkénti 2200-5500-as fordulatszám-tartományban a gázpedál padlóig nyomásával bármikor felszabadítható. Az iszonyú nyomatékkal egy hétsebességes DSG váltó és állandó összkerékhajtás birkózik.


Galéria - kattintson a képre

A Veyron képességei így egyszerűen nem evilágiak: aki ki meri próbálni, a gyári adat szerint elérheti vele a 407 km/h-s sebességet, már ha a bátorsága túlélte az első padlógázas gyorsítást: 2,5 másodperccel az indulás után már 100-nál jár a sebességmérő mutatója, 7,3 másodpercig tart elérni a 200-as tempót, 16,7 másodperc után pedig a 300-as számot is elhagyja a sebességmérő mutatója. A fékezés a következő erőpróba: az autó 100 km/h sebességről 31,4 méteren belül képes megállni.

Természetesen a jármű fogyasztása is ijesztő, bár ez aligha érdekli azokat, akik képesek lesznek kifizetni a horribilis vételárat; az autó fogyasztása városban nemigen megy 40 liter alá 100 kilométeren. Országúton a Veyron akár 15 liter 98-as benzinnel is megelégszik ugyanekkora távon, így a vegyes ciklusban mért érték kb. 25 liter. A legek autójának pontos árát még nem tudjuk, de aki ilyen kocsit szeretne, annak érdemes legalább egymillió eurót félretennie, hiszen valahonnan innen indul a luxuskivitelű középmotoros kupé alapára.