Fiat: új partner az év végéig?

2005.09.08. 14:06


A Croma a GM segítségével készült...

Az olaszok a General Motors helyére keresnek újabb szövetségest, és Sergio Morchionne vezérigazgató szerint találtak is legalább egy jelöltet. A Fiat első embere a lehetséges partner nevét ugyan még nem árulta le, de elmondta, hogy egy másik autógyártóról van szó, amely nem ázsiai székhelyű. A lehetséges együttműködés természetéről annyi derült ki, hogy az egyesülés egy másik céggel fel sem merült, a tárgyalások inkább a fejlesztési költségek megosztásának lehetőségeiről folynak. Morchionne ígérete szerint a tárgyalások eredményeit még az idén, várhatóan az év utolsó hónapjaiban nyilvánosságra hozzák.


...ahogy a Grande Punto is.

A sajtó persze rögtön találgatásokba kezdett, így hírbe hozták a Fiatot a DaimlerChryslerrel is, amely még azelőtt érdeklődött a Fiat iránt, hogy az a GM-mel szövetségre lépett volna, de a német-amerikai óriáscég szóvivője nonszensznek minősítette a feltételezést. A Fiat partnerkeresési erőfeszítései egyébként teljesen érthetőek, hiszen a cég a GM kapcsolatból is rengeteget profitált. Az olaszok legtöbb új modelljében, így a Fiat Grande Puntóban , a Fiat Cromában és az Alfa Romeo 159-esben is számos olyan alkatrészt alkalmaznak, amelyet egykori partnerükkel együttműködve fejlesztettek ki, vagy készen vettek át a GM Europe-tól.

A Fiatnak jelenleg egyetlen fejlesztési partnere van, a PSA Peugeot Citroën, amellyel haszonjárműveket és nagy buszlimuzinokat terveznek és gyártanak.