A Ford lehet a Fiat új partnere

2005.09.09. 12:22

Német lapértesülések szerint kisautó-fejlesztésre társulna a két gyártó. Arról már a Fiat korábbi bejelentése nyomán lehetett tudni, hogy az olasz gyártó valamelyik nem ázsiai konkurensével tárgyal az együttműködés lehetőségeiről.

A pletykákban az első jelöltként megemlített DaimlerChrysler azonnal cáfolta a híreket, így a sajtó más lehetőségek után kezdett kutatni. A Handelsblatt nevű újság a tárgyalásokhoz közeli forrásokra hivatkozva a Fordot hozta hírbe a Fiattal, és ez a feltételezés nem is nélkülöz minden racionalitást. A Fordnak ugyanis kisautóra volna szüksége a Ka felváltására, és a Fiatnál – amely hagyományosan éppen a legkisebb kategóriákban erős – a korábbi pletykák szerint épp egy kétajtós, nagyon apró modellen dolgoznak, amely felválthatná az elavult Seicento/600 modellt.

A Ford bevonásával a Fiat is arra az útra léphet, amelyen a PSA évek óta jár, azaz típuspalettája nagy részét más gyártókkal közösen állíthatná elő. A Peugeot-Citroënnel már most is együttműködnek kisebb haszonjárműveik és nagy buszlimuzinjaik gyártásában, hamarosan jön a Suzukival együtt kialakított terepjáró , és még a korábban megszakadt GM-Fiat házasságból is maradtak ilyen, jelentős költségcsökkenést eredményező közös fejlesztésű típusok.