Dacia Logan dízel Frankfurtban

2005.09.14. 14:07

A korábbi ígéreteknek megfelelően elkészült a takarékos Logan, amelybe a Renault jól ismert 1,5 literes dízelmotorjának kis teljesítményű változatai kerülnek.

A többes szám azért indokolt, mert a Renault kétféle kivitelt is tervezett. Romániában néhány napon belül bemutatkozik a 65 lóerős Euro3-as változat, míg az Európai Unió területén 2006 elején kezdik a 70 lóerős Euro4-es dízel Logan forgalmazását. Hozzánk a tisztább változat érkezik, így mi ennek az adatait közöljük. Ahogy arra számítani is lehetett, a Logan leggyengébb változata nem egy rakéta: a végsebessége 158 km/h, és 15 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet. A fogyasztása ugyanakkor igen alacsony: a gyári adatok szerint városon kívül 4,1, városban 5,8 liter gázolajat éget el 100 kilométeren, míg vegyes ciklusban 4,7 liter üzemanyaggal éri be. A dízel Logan valamivel nehezebb is, mint a benzines: üresen 1065 kilogrammot nyom.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy minden idők legtakarékosabb Daciája mennyibe kerül majd, de ha a dízelmotor szokásos felárát és a vele járó magasabb felszereltségi szintet is figyelembe vesszük, akkor megkockáztatható, hogy bőven 2 millió forint fölé várható a dízel Logan ára.