Amerikában is lesz Smart? Vagy mégsem?

2005.09.22. 16:16

Saját embereit is meglepte Dieter Zetsche, a Mercedes főnöke, amikor Frankfurtban bejelentette: tovább vizsgálják a Smart amerikai értékesítésének lehetőségeit, sőt, 2006 végére meg is születhet a döntés.

A Mercedes amerikai képviselete ugyanis éppen most szüntette meg Smarttal foglalkozó csapatát, miután az év elején Zetsche elődje, Eckhard Cordes a ForMore terepmodellel együtt a márkanév Egyesült Államokbeli megjelenését is törölte a tervek közül. Az új vezetőség az elmúlt hetek eseményei alapján vette elő újra az ügyet, hiszen az egekbe szökő benzinárak révén az amerikai vásárlók is egyre inkább értékelik a kisautók kis fogyasztását. A másik oldalon ugyanakkor ott van a tengeren túli Mercedes kereskedők határozott ellenállása, akiknek korábban a háromajtós C Sportcoupé eladása is túl nagy feladatot jelentett, így nem szeretnének egy fele akkora autó eladásával veszkődni, pedig úgy hírlik, Zetsche a következő Smart ForTwo amerikai exportját támogatná.

Valószínűleg épp a téma körüli vita hevessége miatt adott magának a Mercedes vezetés több mint egy évet a döntésre: addig az is kiderül, hogy a mostani kis olajválság mennyire mélyül el, és hogy valóban lesz e kereslet drága, két és fél méteres autókra az Egyesült Államokban.