Üzemanyagcellás sportkocsit készít a Morgan

2005.09.23. 15:24

A kézzel összeszerelt sportkocsijairól híres manufaktúra nagy fába vágta a fejszéjét. Partnereivel - így az Oxfordi Egyetemmel , a Cranfield egyetemmel, és néhány magáncéggel - egy üzemanyagcellás sportkocsi fejlesztésébe kezdett, amely tiszta hidrogénnel üzemel, így némi vízen kívül semmi más mellékterméket nem bocsát ki magából működés közben.


Galéria - kattintson a képre

A LIFECar fantázianevű jármű fejlesztését nagyrészt a brit közlekedési minisztérium pénzeli, és a tervek szerint a működőképes modellnek két és fél éven belül el kell készülnie. A projekt már a nyáron megkezdődött, de a Morgan csak most hozta nyilvánosságra az első adatokat két izgalmas skiccel együtt. Az Aero 8 típus alapjaira épülő LIFECar a kerekekbe épített villanymotorok segítségével halad majd. Ez a megoldás amellett, hogy feleslegessé teszi a bonyolult erőátviteli rendszer alkalmazását, azt is lehetővé teszi, hogy lassításkor az autó mozgási energiájának egy részét visszanyerjék, így a számítások szerint elegendő, ha az üzemanyagcella teljesítménye eléri a 24 kW-ot, azaz a 32 lóerőt.

A LIFECar persze elsősorban kísérleti autó lesz, amely egyetlen ülésével kevés praktikus haszonnal kecsegtet, de ez lehet az első típus, amely üzemanyagcellás hajtással kifejezetten sportos vezetési élményt nyújthat. A tervek szerint a LIFECar fejlesztésére összesen 1,9 millió angol fontot, azaz átszámítva majdnem 700 millió forintot költenek.