Elkészült egy második Ford Fiesta

2005.09.29. 12:00

Az Indiában leleplezett modell neve Fiesta, bár nem is hasonlít a világ többi részén ugyanezen a néven forgalmazott rokonaira. Az autó az európai Fiesta padlólemezére épül, de vonásait tekintve inkább egy konzervatív szellemben áttervezett lépcsős hátú Focusnak látszik.

A négyajtós egyébként aligha érdemelne említést, hiszen e pillanatban nagyjából annyi közünk van hozzá, mint mondjuk egy Hindustan Ambassadorhoz, és még csak adatokat sem közölt a gyártó, de a típus bemutatása igazi rejtély. A Ford ugyanis Dél-Amerikában már piacra dobott egy nagyjából ugyanekkora lépcsős hátú Fiestát , ami gyökeresen különbözik Indiában bemutatott modelltől.

Elképzelhető persze, hogy az ausztrál és európai mérnökök által kifejlesztett új autó voltaképpen a Ford Ikon , azaz az előző generációs Fiestán alapuló olcsó szedán váltótípusa, és így a Dacia Logan közvetlen ellenfele lesz, de akkor viszont nehezen érthető, hogy miért nem találtak neki egy saját nevet.

Ezt a hibát nem először követi el a Ford, például a Fusion Európában a Fiesta magas tetővonalú változatát jelöli, míg Észak-Amerikában egy Mazda6-alapú családi limuzint, de eddig azt hittük, ez csupán egy szerencsétlen véletlen, és többé nem fordul elő. A második alkalom után azonban már gyanús a dolog: itt vagy tudatos stratégiáról van szó, amelynek az a célja, hogy összezavarja a vásárlókat, vagy a Fordnál még nagyobb a káosz, mint eddig gondoltuk.