Mitsubishi i: városi apróság farmotorral

2005.09.29. 12:27

Az idén már sorozatgyártmányként mutatkozik be a különleges kisautó a Tokyo Motor Show-n. Két évvel ezelőtt ugyanezen a néven egy hasonló felépítésű városi apróságot láthatott a közönség Tokióban , amelyről az a hír járta, hogy a DaimlerChrysler kedvéért fejlesztette ki a Mitsubishi, a következő Smart ForTwo testvérmodelljeként.


Galéria - kattintson a képre

Hogy a pletyka igaz volt-e vagy sem, azt persze nem tudjuk, de a Smart és a Mitsubishi i tanulmány hasonlósága valóban szembeötlő. Mindkettőben a hátsó tengely előtt helyezték el az apró háromhengeres motort, és mindkettő sajátos, egyterű karosszériát kapott, amelynek gyakorlatilag nincsen orra.


Galéria - kattintson a képre

A Mitsubishi a DaimlerChryslerrel való szakítás után folytatta a munkát, megtartva az egykori tanulmány jellegzetességeit. Az 1,48 méter magas, de mindössze 1,6 méter széles autó tengelytávja 2,55 méter, ami ebben a kategóriában hihetetlenül nagy érték. A Suzuki WagonR+ tengelytávja például 2,36 méter, a Fiat Pandáé 2,3 méter, a Chevrolet Sparké 2,34 méter, de még a bő egy kategóriával feljebb sorolt Honda Jazz esetében is csak 2,45 méter az első és a hátsó kerekek középvonalának távolsága.

A Japánban bemutatkozó Mitsubishi i-ben egy 660 köbcentis, háromhengeres, turbófeltöltős, 64 lóerős motor dolgozik, de állítólag nemsokára Európába is megérkezik a típus, és itt már legalább egyliteres motort kap.