Daihatsu Esse: csak a lényeg

2005.10.12. 16:40

Csupán egy kedves kisautót szerettek volna a Daihatsu tervezői, semmi mást. Ez lett az Esse. A név az angol essential, azaz alapvető szóból származik, és arra utal, hogy a Tokióban, tanulmányként bemutatott autóval a márka lényegét próbálták megfogni.


Galéria - kattintson a képre

A 3,4 méter hosszú, 1,48 méter széles és 1,47 méter magas, ötajtós kisautó négy személy számára kínál elegendő helyet. Az autó külseje egyszerű, ha nem is teljesen szokványos: a meredek szélvédő és a vízszintes motorháztető révén leginkább talán a 70-es évek kisautóira emlékeztet. Belül már-már unalomig egyszerűsített formákkal találkozhatunk, bár a tervezők egy-egy érdekesebb részlettel igyekeztek feldobni az összhatást. Ilyen például a középre helyezett, gömbölyű házban ülő nagy sebességmérő műszer vagy a karosszéria színére fényezett felületek az ajtón.

Az autóban a Daihatsu szuperminik megszokott hajtásláncát találjuk: 660 köbcentis, háromhengeres motort és automata váltót. Az Esse persze nem igazi tanulmány, inkább afféle előzetes, hiszen Japánban nagy valószínűséggel egy éven belül megjelenhet a szériaváltozat is.