Toyota i-Swing: hordható jármű

2005.10.13. 13:03

A japánok továbbfejlesztették az i-Unit ötleteit, és olyan járművet készítettek, amely szinte második ruhaként illeszkedik használójára. Az egyszemélyes szerkezet a Segway roller, egy babakocsi és egy nyugágy különös egyvelegének tűnik. Három kereke van, két nagy oldalt, és egy kicsi, amely csak gyorsabb haladásnál jut szerephez.


Galéria - kattintson a képre

Kétkerekű üzemmódban úgy használható az i-Swing akár egyforgalmas járdán is, mintha használója egyszerűen sétálna: nem is foglal sokkal több helyet mint egy szatyrokkal megpakolt, testesebb ember, és a sebessége sem sokkal nagyobb. Ilyenkor két keréken gurul a jármű, és a pedálos irányítás, illetve a kerekekbe épített villanymotorok révén igen gyors manőverekre képes. Persze ha csak ennyit tudna a Toyota találmánya, akkor nem volna a világon semmi értelme, hiszen ugyanezt az emberek a lábukon, gépi segítség nélkül is meg tudják oldani. Van egy gyors üzemmód is: ilyenkor a nagy kerekek hátrafelé mozdulnak, az ülés is alacsonyabbra kerül, elöl pedig a harmadik, kisméretű kerék támasztja meg a szerkezetet, így akár a robogókéhoz hasonló sebességet is elérhet az i-Swing. A borulékonynak látszó, alaphelyzetben 985 mm hosszú, 800 mm széles és 1,8 méter magas jármű igazából elég stabil, hiszen a hajtás összes eleme a két kerék közt összpontosul. Emellett a szerkezet kialakításából adódóan biztonságosnak is mondható: az ülést alkotó héj a test nagy részét, egy első, színes védőlemez pedig a lábakat védi.

Az i-Swing persze alkotói szerint sem elsősorban a hasznosságról szól, sokkal inkább az önkifejezésről. A japánok a modern műszaki cikkek – mobiltelefonok, kisebb és nagyobb számítógépek, videójátékok, interaktív háziállatok és egyéb tamagocsik – legnagyobb fogyasztói közé tartoznak, így a Tokyo Motor Show látogatói közt nyilván nagy sikere lesz az újabb vágyni és megvásárolni való prototípusának.