Holden Efijy: tökéletes hot-rod Ausztráliából

2005.10.13. 14:08

A Sydney Motor Show látogatói élőben is láthatják a tanulmányt - jó nekik. Az Efijy a nevét és néhány jellegzetes formai megoldását az 1953-as Holden FJ-től kölcsönözte, ami egy átlagos, 40-es évek végi amerikai stílusban épült családi autó volt.


Galéria - kattintson a képre

A Holden gyári formatervezői által megálmodott tanulmány viszont cseppet sem átlagos: valószínűleg ez a legszebb múltidéző jármű az autóipar retro-őrületének kezdete óta. A lapos, nyúlánk forma a nyílások nélküli 20 hüvelykes felnikkel és a krómozott díszítésekkel tökéletes összhangot teremt a régmúlt és napjaink stílusjegyei között. Nem szokásunk ilyesmit írni, de most nem maradt más választás: a képeken egy, a maga nemében tökéletes jármű látható, még a legjobb amerikai hot-rod-építők is ritkán rukkolnak elő hasonlóan egységes munkával.


Galéria - kattintson a képre

A lemezek alatt persze korszerű technikát találunk: a Corvette C6 alumínium vázszerkezete és 6 literes, V8-as motorja bújik meg. Ez utóbbi egy feltöltőt is kapott, így az 5,2 méter hosszú tanulmány sofőrje elvileg 652 lóerő és 775 Nm felett uralkodhat. Az autó belül is tökéletesen megfelel az 1940-es évek stílusvilágának. A műszerfal közepén lenyitható ugyan egy LCD kijelző, de a korabeli televíziókra emlékeztető ovális keret, valamint a képernyőn megjelenő információk grafikai stílusa egyaránt olyan régimódi, hogy szinte fel sem tűnik a csalás. Ugyanez a helyzet a kerek, krómkeretes sebességmérővel, és az összes kapcsolóval: itt a modern részletek sem törik meg a varázslatot

Az ilyesfajta, túl szép - túl jó tanulmányok nagy részéhez hasonlóan persze az Efijy is túl drága és bonyolult volna a gyártáshoz, így egy hosszú ausztrál turné után az egyetlen létező példány valószínűleg egy raktárban, vagy valami autóbontóban végzi majd, nekünk pedig maradnak a képek és az álmodozás.