Fiat Croma és Toyota Yaris: biztonságból jeles

2005.10.26. 13:23

Az EuroNCAP három újabb tesztjének eredményét hozta nyilvánosságra. A Toyota Yaris és a Fiat Croma öt, a Daihatsu Sirion négy csillagot kapott a töréstesztekre.


Toyota Yaris

A legjobb eredményt kétségtelenül a Toyota kisautója érte el: a frontális teszten 95%-ot, az oldalütközésre pedig 99%-ot kapott, bár ez el is várható azok után, hogy a Yaris előző generációját is kiemelkedő biztonságával hirdették annak idején. Érdekes, hogy ugyanakkor a gyermekek messze nincsenek ilyen nagy biztonságban az új Yarisban: az eredmény mindössze 68%, ami három csillagot jelent.


Fiat Croma

A Fiat korábban nem mindig szerepelt jól az EuroNCAP vizsgálatain, így kellemes meglepetés, hogy a Cromával minden rendben. A frontális ütközés eredménye 92%, az oldalütközésé 97%, a gyermekek biztonságára pedig négy csillagot (80%) adott a független szervezet, ami egy családi kocsinál persze alapkövetelmény is.


Daihatsu Sirion

A Daihatsu Sirion meglepő módon sokkal rosszabb eredményeket ért el, mint testvérmodellje, a Yaris. Főképp a frontális ütközésnél mutatkoztak hiányosságok, a sofőr lába ugyanis komoly sérüléseket szenvedne egy valódi baleset során, így csupán 66%-os eredményt produkált az autó, míg az oldalütközési tesztet 89%-ra értékelték az EuroNCAP szakemberei. A gyermekek védelmében szintén nem különösebben jó a Sirion: számokban kifejezve az eredmény 71%, azaz három csillag.

Elgázolt gyalogosnak lenni egyik típus esetében sem életbiztosítás: a hosszú orrú Croma egy csillagot, a két japán kisautó két csillagot kapott az adható négyből.

TOVÁBBI TÖRÉSTESZTEK A TOTALCARON