1000 lóerő a hátsó keréken

2005.11.04. 13:40

Nem kell feltétlenül Bugatti annak, aki kevesli a Ferrari Enzo teljesítményét. Ha csak a sebesség érdekes, nem a presztízs, akkor elegendő a Hennessey-féle Dodge Viper, a Venom 1000 Coupé.

Az amerikai tuningcég nem tett mást, csak kiaknázta a 8,5 literes V10-es motorban rejlő lehetőségeket. Két Garrett urbófeltöltővel kerek 1000 lóerőt csaltak elő a teherautókba illő motorból, miközben a forgatónyomaték csúcsértékét 1491 Nm-ig tornázták fel. Az erő egy hatsebességes manuális váltón és egy önzáró differenciálművön jut el a 335/30-as gumiból és 20 hüvelykes felniből álló hátsó kerekekig. Az elméleti végsebesség 410 km/h körül alakul, míg a 100 km/h-s sebesség eléréséig alig 3 másodpercnek kell eltelnie. Ilyen tempónál már nem könnyű feladat az úton, illetve egyáltalán a földön tartani egy autót, épp ezért az első lökhárítókat és az autó farát is úgy tervezték át, hogy megfelelő mennyiségű leszorítóerő keletkezzen. A futómű sem mindennapi darab, bár ma már nem is példátlan: a csillapítást elektronika állítja be az útviszonyoknak és a sebességnek megfelelően.

Akinek az iszonyú teljesítményadatok hallatán sem szállt inába a bátorsága, az megpróbálhatja elcsípni a 24 kézzel készülő példány egyikét, már ha van épp kéznél 225 ezer dollárja, vagy átszámítva 47 millió forintja a világ egyik leggyorsabb autójára.