Képek a Fiat katonai terepjáróról

2005.11.07. 09:38

A Hummerre emlékeztető jármű egyelőre az Iveco MLV nevet kapta, de már készül a polgári változat prototípusa Fiat néven.


Galéria - kattintson a képre

Az autó formáját és méreteit tekintve valóban emlékeztet a Hummerre, de ez nem véletlen. Ezt a típust is úgy alakították ki, hogy két példány is elférjen belőle egy C130-as szállító repülőgép, vagy egy CH47-es helikopter gyomrában. Ezért nem lehet hosszabb 5 méternél, és összes felszerelésével együtt, lepáncélozott változatban sem nyomhat többet 6,5 tonnánál. A típusnak ugyanis létezik egy változata, amely teljes védelmet nyújt 7,62 milliméteres lövedékek és a 155 mm-es repeszgránát szilánkjai ellen. A páncél nélküli kivitel persze jóval könnyebb, alig több mint két tonna tömegű, így az Iveco F1 D jelzésű, 3 literes közös nyomócsöves négyhengeres dízelmotor 185 lóereje bőséggel elegendő a terepen való dinamikus haladáshoz. A szögletes forma is könnyű szállíthatóságot és a jó térkihasználást szolgálja, de emellett azért sem lehet áramvonalas a katonai modell, mert szükség lehet rá, hogy a katonák a motorházon vagy a tetőn stabilan megvethessék a lábukat.


Galéria - kattintson a képre

Az autót az olasz hadsereg már több száz példányban rendelte meg, mostanság pedig a brit hadsereg teszteli, hogy eldöntse, érdemes-e rendszerbe állítani a típust. A polgári változatról egyelőre nem született meg a végleges döntés, de a Fiat szakemberei decemberben, a Bologna Motor Show-n szeretnék bemutatni e változat a prototípusát. A Hummernek annak idején sikerült belépnie az amerikai hadseregben szolgáló terepjáróval a polgári modellek piacára, és a H1 tisztes hasznot hajtott, így a Fiat abban reménykedik, hogy a takarékosabb és modernebb, de hasonlóan marcona külsejű MLV is szép karriert futhat be a közutakon.