Balhé készül a Seatnál

2005.11.07. 12:25

A vezetés elbocsátást tervez, a szakszervezetek sztrájkkal fenyegetnek. A Seatnál több mint egy hónapja áll a bál, mióta kiderült, hogy a tulajdonos, az Audi, illetve közvetetten az anyacég, a VW-csoport a hatékonyság növelése érdekében csökkenteni szeretné a munkaerő-költségeket. A vezetés korábban a munkaidő és a fizetések csökkentését próbálta elfogadtatni a szakszervezetekkel, hiába.

Ezért nemrég bejelentették, hogy 1346 főt tesznek utcára rövid időn belül, és a helyi jogszabályoknak megfelelően ehhez engedélyt is kértek a spanyol kormánytól. Az engedélyezési procedúra durván egy hónapig tart, így a szakszervezeti vezetők sztrájkot hirdettek, nyilván abban a reményben, hogy a Seat vezetőit jobb belátásra bírják. Az egy napos tiltakozás elemzők szerint legalább 6 millió euróba kerülhet a cégnek, és esetlegesen további sztrájkok is várhatók, de a VW-csoport egyelőre határozottnak látszik. "Az európai piac gyakorlatilag stagnál, és eladásaink 90%-a innen származik. Második legnagyobb piacunkon, Németországban ráadásul a kereslet drasztikus csökkenésével kell szembe néznünk, és úgy tűnik, a helyzet nemigen javul a közeli jövőben" - mondta a Seat szóvivője.

A szakszervezetek hosszabb távon egyébként sem ugrálhatnak nagyon: a spanyol munkaerő költsége az utóbbi évek életszínvonal-emelkedésének köszönhetően durván a háromszorosa a kelet-európaiénak, így akár az is megérheti az autógyártónak, hogy beszüntesse a termelést Martoellben, ha a helyzet tovább romlana. Az pedig elég súlyos csapás volna az országnak, nemcsak a 16 ezer munkahely elvesztése miatt, hanem presztízsből is, ha a VW-csoport egyetlen saját autómárkájától is megfosztaná.