Alfa 159 nyolcmilliótól

2005.11.08. 14:44


Galéria - kattintson a képre

Magyarországon is bemutatták az Alfa Romeo Éva Autója-díj-várományosát, a 159-est. A kocsit bevallottan a BMW 3-as, az Audi A4-es ésa a Mercedes C-Klasse, esetleg a Volvo S60 ellenfelének tervezték, az Alfa állítása szerint a 159-es "végre valóban a prémium kategóriában versenyez". Az előd 156-osnál állítólag minden paraméterében sokkal jobb az autó.


Galéria - kattintson a képre

A rövid tesztútra sajnos az alap-alapmodellt, egy 1,9 literes, 160 lóerős közvetlen benzinbefecskendezése, azaz JTS motoros példányt sikerült megszereznünk. Azt is cseh rendszámmal és minimális felszereltséggel. A tesztúton az derült ki, hogy a meglehetősen nehéz és méretes kasztni mozgékony, készséges, mégis kényelmes futóműre került (elöl kettős keresztlengőkar, hátul multilink). A motor 160 lóerejéből nem sokat érezni, csúnyán pörgetni kell, hogy menjen az autó. A hatsebességes kézi váltót ehhez hangolták, 100-nál csaknem háromezret forog a motor, hatodikban.


Galéria - kattintson a képre

A zajszint minimális, a motor tompa mormogása mellé csak némi szélsüvítés szüremlik be nagyobb sebességnél. A térkínálatra nagyon büszke az Alfa, és valóban, a megnevezett konkurenseknél talán csak a hármas BMW-ben férni el jobban. De nem sokkal. A mezítlábas verzió látványos középkonzoljának kívánatosságát olcsó műanyagok csorbítják, a hét légzsák és a nagyon-nagyon merev kasztni sugallta biztonságérzetett pedig a mi autónk jobb hátsó ülésénél a bizonytalankodó mechanikájú biztonsági öv csökkentette némileg. No mindegy, hamarosan megérkezik a tesztautó is szerkesztőségünkbe, reméljük az egy szép, bézs belsejű, Alfatex kárpitozású, jobban motorizált példány lesz, ami legalább olyan jó és erős lesz, amilyen szép. Mert a 159-es gyönyörű.


Galéria - kattintson a képre

A meglepetés, hogy az új Alfa nem is sokkal drágább mint az elődje, ha a hasonló motorteljesítményű vűltozatokat hasonlítjuk össze Az 1,9 literes 160 lóerős benzines alapváltozat ára 7,995 millió forint, míg a 165 lovas 2 literes 156-osért 7,455 milliót kértek. Igaz, a 156-os létezett jóval olcsóbban is 1,6 literes motorral, de a durván 1,5 tonnás 159-esbe ilyen vérszegény motort érthetően nem építenek. Érdekes módon a legolcsóbb 159-es nem benzines, hanem az 1,9 literes 120 lóerős dízelmotorral felszerelt változat, amelyet 7,795 millió forintért haza lehet vinni.

A 159-est kezdetben, 2006 tavaszáig csak egyféle, Distinctive felszereltségben árulják minálunk, és a 2,4 literes dízel is csak később érkezik.