A bátorság programja a Jaguarnál

2005.11.09. 13:12

Izgalmas új modellekkel szeretnék megállítani a lejtőn a brit luxusmárkát a Fordnál. A megújulás programja már az új XK-val megkezdődött, de J Mays, a Ford formatervezésért felelős alelnöke szerint az új S-type lesz az igazi nagy durranás. ”Ezzel az autóval feltámasztjuk a Jaguar egykori, merész stílusát” - nyilatkozott lelkesen a formatervező, és úgy tűnik, szükség is lesz az újításokra.

Az S-type az X-type után a legkelendőbb Jaguar, de ez nem jelent túl sokat Az év első kilenc hónapjában összesen 18 775 ilyen autó készült, ami a kritikus hangok szerint azért van, mert az autó drága, de a mai vetélytársaihoz képest elavultnak és unalmasnak tűnik. Az új XJ sem igazán kelendő. Nyugat-Európában háromnegyed év alatt már csak 2572 példány kelt el az autóból, szemben a tavalyi 4296 darabos eredménnyel, és ez - főképp a konkurenciához mérten viszonyítva - nagyon kevés. A Jaguar-kereskedők szerint itt is a forma okozza a legnagyobb gondot. Hiába a fantasztikus alumínium karosszéria, a kényelmes belső és az erős motorok, az XJ túlzottan hasonlít közvetlen elődjére, így a vásárlók egy része panaszkodik: környezetük észre sem veszi, hogy új autójuk van.

A változtatás szándéka Mays nyilatkozata szerint megvan a Jaguarnál, de a felmentő sereg még messze van. A következő S-type legkorábban 2007-ben érkezhet, az X-type sorsa bizonytalan, az XJ áttervezésére pedig csak a távoli jövőben, 2010 körül kerülhet sor.