Új hathengeres a Fordtól

2005.11.10. 12:03

A 3,5 literes V6-os motort először amerikai modellekbe építik be, de később Európában is felválthatja a jó öreg 3 literes Duratec 30-ast.

Az alumínium blokkos motor nagyjából ugyanakkora, és ugyanolyan erős, mint kisebb elődje, de csúcsteljesítménye 250 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 325 Nm. A Ford ráadásul egy hatsebességes automata váltót is készített az új motorhoz, amely szerintük 7%-os fogyasztáscsökkenést eredményez ahhoz az elméleti lehetőséghez képest, ha ugyanezt a motort négysebességes automatával párosították volna.

Az új V6-ost a Ford Edge és a következő Lincoln Aviator modellekben mutatják be, de ahogy a korábbi 3 literest, ezt is univerzális darabnak szánják: az évtized végére minden ötödik Ford autóba ilyen motor kerülhet. Ez persze nem csak a most bemutatott változatra értendő. A motort eleve úgy tervezték, hogy akár turbófeltöltővel, akár közvetlen benzinbefecskendező rendszerrel felszerelhető legyen az alapkonstrukció jelentős módosítása nélkül, így a következő években a 3,5 literes Ford motor egész kis motorcsaláddá nőheti ki magát.