Mercedes S osztály páncélban

2005.11.11. 15:10

Hamarosan gyártani kezdik az új luxusmodell golyóálló változatát. Az új S Guard modelleket a Mercedes maga fejlesztette, ráadásul a védelmet ellátó alkatrészek már a gyárban bekerülnek az autókba. A készítők szerint így kisebb lehet a tömegnövekedés és hatékonyabb a védelem, mint az utólagosan átalakított típusok esetében.

Elsőként az S600 Guard kerül gyártásba 2006 elején. Ez a típus a B6/B7 védelmi kategóriába tartozik, azaz katonai kézifegyverek, kisebb gránátok, és más robbanóanyagok hatásaitól is megóvja utasait. Az utasteret minden oldalról körbefogó páncélzat mellett öntömítő üzemanyagtartály, defekttűrő gumiabroncsok és beépített vészjelző rendszer segíti a túlélést. A polgári 600-as 517 lóerős, V12-es motorját érintetlenül hagyták a tervezők, mivel ez még a nagyobb tömeg ellenére is bőségesen elegendő a páncélozott luxusautó mozgatásához, viszony a futóművet és a fékrendszert a nagyobb terheléshez igazították. Emellett az S600 Guard minden kényelmi és biztonsági extrát megkap, amit a páncélzat nélküli változat is kínál.

Később valószínűleg más motorokkal - például a felújított V8-as dízellel - is elérhetővé válik a golyóálló luxuskocsi, bár további részletekkel egyelőre nem szolgált a Mercedes.