Tovább marad a Mercedes G osztály

2005.11.14. 11:37

A Mercedes egyetlen igazi terepjáróját nem érné meg áttervezni, így továbbra is gyártásban maradhat.

Hiába az amerikai és európai terepjáró-őrület, az igazán komoly munka-terepjárók iránt ma is csekély a kereslet, ezért is lehetséges, hogy ezen a piacon csupa régi vágású szereplővel találkozhatunk. A Land Rover nemrég jelentette be, hogy elvetette a Defender átalakításának tervét, és a japán konkurencia is gyárt még régebbi terepjárókat, amelyek reprezentációra aligha alkalmasak, kemény munkára viszont annál inkább.

A Mercedes G osztály 1979 óta van piacon alapvetően változatlan formában, igaz, azóta sokszor korszerűsítették a típust. A piac felvevőképességére, és persze a G osztályú Mercedesek borsos árára illetve legendás tartósságára jellemző, hogy az eltelt 26 évben összesen 185 ezer példány fogyott el. A típus vásárlói hűségesek, és az eladások nemigen csökkennek, de ekkora kereslet mellett egy újabb típus kifejlesztésére fordított pénz aligha térülne meg. A típus legnagyobb vásárlói, Európa egyes hadseregei pedig valószínűleg még hosszú ideig megelégszenek a G osztály képességeivel.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a 2007-ben érkező GL osztály így csak a G osztály hosszú, luxuskivitelű változatait váltja le, az egyszerűbb igásló-kiviteleket viszont új motorokkal szerelik fel, és akár további évtizedekig is gyárthatják a Magna-Steyr ausztriai üzemében.