Versenyautó készül a Mazda RX-8-asból

2005.11.21. 10:07

A Mazda pályagépe leginkább csak a formáját örökli az utcai modelltől. A versenyautót a Mazda amerikai sportrészlege, a Mazdaspeed Motorsports Developement készítette a Grand-Am sorozat szabályai szerint.

A jármű alapjául egy csőváz-szerkezet szolgál, ebbe építik be a háromtárcsás, 20B jelű, Wankel-rendszerű versenymotort, a hajtásláncot, a futóművet, a fék- és kormányművet, és a többi szükséges alkatrészt. Az RX-8-as formáit hordozó burkolat pillekönnyű szénszálas műanyagból készül. Jelenleg úgy néz ki, hogy az autókat elsősorban privát csapatoknak szánják: egy RX-8 versenygép ára 280 ezer dollár, azaz átszámítva durván 60 millió forint lesz, és ehhez jön még a versenyeztetés költsége illetve az alkatrészek ára, bár a Mazdaspeed a csapatokat anyagilag is támogatja majd az elért eredmények függvényében.

A Mazda az 1980-as és években és az 1990-es évek elején meglehetősen aktív motorsport-tevékenységet folytatott: nagy nemzetközi versenyeken is találkozhattunk a gyári Wankel-motoros versenyautókkal, de az utóbbi tizenkét évben Japánon kívül nemigen indítottak gyári felkészítésű Mazda versenygépeket. Úgy tűnik, ez a helyzet megváltozhat, mivel lassan a Mazdánál is belátják: a sportos arculat fenntartásához nem árt a versenypályákon is jelen lenni.