Hurráoptimizmus: a GM nem tart a csődtől

2005.11.21. 11:38

Kisebb kátyúhoz hasonlította a helyzetet Rick Wagoner, a GM első embere a cég alkalmazottainak írt levelében, és határozottan tagadta, hogy csőd fenyegetné a világ legnagyobb autóipari vállalkozását. Persze az már önmagában is gyanús, hogy ha egy csúcsmenedzser ilyesmiket kénytelen leírni.

A baj valójában egy nagyon nagy kátyúra emlékeztet, amelyből komoly terepjáró is csak a környékbeli traktoros segítségével tudna kimászni. A GM az évet várhatóan 4 milliárd dolláros veszteséggel zárja a meredeken zuhanó eladások, az egyre nagyobb egészségbiztosítási kiadások, valamint az emelkedő nyersanyag- és üzemanyagárak miatt. A helyzet hatására a GM egykori alkatrész-üzletága, a ma független beszállítóként működő Delphi már csődvédelmet kért maga ellen. Mivel a GM vezetői egyelőre nemigen ismertették a terveiket arra nézve, mit szándékoznak tenni vállalatuk nyereségessé tétele érdekében, sokan attól tartottak, hogy hamarosan az autógyártó óriás következik. Wagoner leveléből kiderül, hogy ez egyelőre nem következhet be, mivel a GM-nek mintegy 19 milliárd dollár tartaléka van, ami ezzel a tempóval herdálva is kitarthat még vagy öt évig.

Mindezek ellenére a menedzsmentnek hamar ki kell találnia valami megoldást, ha a helyén akar maradni, hiszen a részvényesek türelme sem végtelen.