4-Trac: Ford pickup a jövőből?

2005.11.25. 14:00

A jövő héten, Bangkokban mutatják be a kisteherautó-tanulmányt, amely állítólag a Ford pickupok következő generációjának vonásait viseli.

A jól bevált elrendezésen persze nemigen változtattak. Maradt a Ranger esetében is bevált különálló létraalváz, a kényelmes duplakabinos elrendezés, a kapcsolható négykerék-hajtás és a szögletes alapforma. Ugyanakkor nagy, sima felületeivel, óriási sárvédő-szélesítéseivel, hatalmas alumíniumbetétes hűtőmaszkjával és LED-es lámpáival a 4-Trac mégis sokkal korszerűbbnek látszik elődeinél. A tanulmányt úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen műszaki mentési feladatok végrehajtására: így kerültek rá masszív vontatószemek, és két nagy teljesítményű beépített csörlő, amelyeket úgy sikerült elhelyezni, hogy azok alapállapotban alig láthatók kívülről. A nyitott raktérben hat, variálható rekeszt alakítottak ki a tervezők, hogy megkönnyítsék a különféle szerszámok, és egyéb kisméretű tárgyak elhelyezését és szállítását.

A Ford kisteherautói, amelyeknek legnagyobb piaca jelenleg is a Távol-Kelet, ma már meglehetősen korosnak számítanak, főképp azután, hogy a japán konkurensek az elmúlt másfél év során csaknem mind lecserélték saját hasonló modelljeiket, de úgy tűnik, a Fordnál sem kell már sokat várni a váltásra. A 4-Trac tanulmány szériaváltozata valószínűleg nemcsak Ázsiában mutatkozhat be egy éven belül, de hamarosan Európában is felválthatja a Ford Rangert.