Páncélozott XJ a Jaguartól

2005.11.29. 13:22

Ellenfeleihez hasonlóan a brit márka is elkészítette saját golyóálló limuzinját. A típus alapjául az XJ hosszú tengelytávú változata szolgált, amelyet azonban alaposan át kellett alakítani, hogy valóban hatásos védelmet nyújtson a legtöbb támadási forma ellen.

Pontosan nem árulták el, hogy hol és mennyire erősítették meg az autót, de az biztos, hogy az acél- és szénszál-erősítésű műanyag páncélbetétek, valamint a vastag, golyóálló üvegből készült ablakok megtartására az eredeti, könnyű de lágy alumínium karosszéria aligha volna alkalmas. A megnövekedett tömegnek köszönhetően hagyományos acélrugós megoldást alkalmaznak a légrugós felfüggesztés helyett, a fékrendszert pedig jóval hatékonyabbra cserélik. Ahogy ebben a kategóriában szokás, az autóra defekttűrő gumiabroncsok kerülnek, amelyek legalább 50 kilométeres távon használhatók lyukasan is.

Az Armoured XJ Long Wheelbase névre hallgató Jaguar persze nem olcsó. 199 ezer angol fontba, azaz átszámítva mintegy 73 millió forintba kerül, de ezért az összegért nemcsak egy autót kap a tehetős és kellőképp paranoiás vásárló, hanem egy alapos továbbképzést is, ahol megismerheti a nehézkes jármű biztonságos és gyors vezetéséhez szükséges trükköket.