A Daewoonál tervezik az új Opel kisautókat

2005.11.29. 15:17

A GM Dél-Koreában fejleszti új kisautó-padlólemezét, amely a Gamma nevet kapja. Erre a platformra építik majd a GM összes A és B szegmensbe tartozó modelljének utódait.

A Chevrolet Spark és Kalos mellett az Opel Agila utódja, sőt, a hamarosan bemutatkozó harmadik generációs Corsát a következő évtized elején felváltó új modell is ugyanezen a padlólemezen alapul majd. A GM legújabb stratégiája alapján az egyes kategóriákba tartozó típusok fejlesztését egy-egy regionális központra bízzák. Ezzel elkerülhető, hogy az óriáscég különböző részlegei ugyanazt a munkát végezzék el egymással párhuzamosan. Arról már korábban megszületett a döntés, hogy a C és D szegmenshez, azaz az Astra és a Vectra kategóriájába tartozó típusokat az Opel fejleszti Németországban, a kisautókért azonban mindeddig több GM részleg is vetélkedett.

A fejlesztési központok kijelölése persze nem jelent egyforma autókat. A GM-Daewoo csak az alapvető vázszerkezet, a futómű, a kormánymű és a fékrendszer fejlesztésével foglalkozik, de a látható karosszériaelemek nagy részét minden helyi részleg saját piacának igényeit figyelembe véve, önállóan tervezheti meg. A részletek hangolását – így a futómű beállítását, a kormányáttétel megválasztását és sok egyéb apróságot – szintén külön-külön végzik. Így jelentős eltérés lehet az egyes típusok karaktere közt, miközben az alapvető alkatrészek megegyeznek, így a nagy példányszám miatt olcsón gyárthatók.