Daewoo Tosca: az új világautó

2005.12.06. 10:03

A GM-Daewoo közzétette az első képet az Evanda-utódról. Ugyan a korábbi kémfotókon többet láttunk, de így legalább biztos, hogy nem átverésről volt szó: tényleg ilyen lesz a GM új olcsó családi nagykocsija.

Elődjéhez hasonlóan ez is Chevrolet néven érkezik Európába és Kanadába, az Egyesült Államokban pedig a Suzuki kínálatát erősítheti. Talán épp erre gondoltak a koreai-amerikai marketinggépezet fogaskerekei, amikor elnevezték az autót. A Tosca névnek a világon semmi köze a híres operához, az egybeesés valószínűleg csak puszta véletlen, tudniillik az elnevezés a Tomorow Standard Car (a holnap szabványautója) kifejezés rövidítése.

Az új külső és belső formákon kívül a Tosca nem hordoz igazán nagy újdonságokat. A padlólemez és a benzinmotor-választék az Evandából származik, bár Európában így is sokkal nagyobb sikereket érhet el az új nagykocsi. Egyrészt a tervezők állítólag meghallották az itteni vásárlók sirámait, és a futóművet valamivel feszesebbre hangolták, másrészt a 2,5 literes, soros hathengeres a 2 literes, négyhengeres motorok mellé megérkezik a Daewoo és a VM Motori új kétliteres, 150 lóerős dízelmotorja.

A Tosca Chevrolet-jelvényes változata várhatóan 2006 első negyedében mutatkozik be Európában, és ha a minőségi javulás csak akkora lesz, mint a többi felújított Daewoo-Chevy esetében, az ár pedig marad a régi - az Evanda jelenleg 5,2 millió forint alatt hazavihető - akkor simán lehet, hogy a típus tényleg jóval kelendőbb lesz a mi kontinensünkön is, mint az elődje volt.