Hat új Audi modell 2006-ig

2005.12.08. 10:02

Nagyszabású fejlesztési programba kezd a VW csoport prémium márkája a következő három évben. Az elsődleges cél az, hogy legkésőbb 2009-ig az eladások elérjék az évi egymilliós szintet, és annak érdekében, hogy a tervből valóság legyen, az Audi nem sajnálja a forrásokat. A tegnap kiadott sajtóközlemény szerint számottevően növelik a típus- és gyártásfejlesztésre fordítható összegeket.

Az idén kb. 1,4 milliárd eurót költöttek el ilyen célra, de 2007-re nagyjából kétmilliárdra növelik az összeget. 2010-ig az Audi fejlesztésére összesen 10,8 milliárd eurót költ a VW-csoport. A pénz egy jelentős része persze a meglevő modellek fejlesztésére megy el - 2006-ban például az S6, az S8 és a TT kupé következő generációja érkezik, de hamarosan esedékessé válik az A4 sorozat lecserélése is -, ugyanakkor az ígéretek szerint legalább hat olyan típus is bemutatkozik a következő három év alatt, amelynek nincsen jelenleg is gyártott megfelelője. Zömmel rétegmodellekről van szó. Ilyen az A5 kupé , a TT Shooting Brake szériaváltozata vagy a Lamborghini-alapokra épülő R8 szupersportkocsi , de lesz néhány, szélesebb rétegeknek szánt újdonság is, mint az A2 acélkarosszériás utódja vagy a Q5 néven emlegetett kisebbik terepjáró.

Az eladások tekintetében az Audi jelenleg még jócskán elmarad legnagyobb riválisaitól, a Mercedestől és a BMW-től, de a növekedés töretlennek látszik. Ez év decemberéig 767 ezer autót adtak el, ami 8,8%-kal több a tavalyi eredménynél, és ha sikerül ezt a növekedési ütemet tartani, akkor a négykarikás márka bőven túl is teljesítheti az egymilliós eladási célt három év múlva.