Aston Martinok fogyókúrán

2005.12.12. 10:04

A V8 Vantage és a DB9 puritánabb változatain dolgoznak a brit mérnökök. Bár a gyáriak egyelőre hallgatnak a dologról, az eddig kiszivárgott információk szerint a két autó - a V8 Vantage RS és a DB9 RS - elsősorban azok számára készül, akik nem egy villámgyors luxusautóra vágynak, sokkal inkább amatőr versenyeken használnák méregdrága sportkocsijukat. A konkurencia régóta készít hasonló modelleket, ilyen a Porsche 911 GT3 vagy a Ferrari F430 Stradale, de az Aston Martin még adós az igazán ütőképes utcai sportkocsikkal.

Elsőként várhatóan a V8 Vantage RS érkezhet meg, még a jövő év folyamán. A 4,3 literes, V8-as motor teljesítménye is nagyobb lesz, a hírek szerint az új motorvezérlésnek köszönhetően a jelenlegi 380 helyett legalább 420 lóerő állhat a sofőr rendelkezésére. Legalább ilyen lényeges, hogy a sportkupé 1420 kilogrammos tömegéből kb. 150 kilogrammot faragnak le, egyrészt az autó belsejének lecsupaszításával: a kényelmes fotelek helyére műanyagvázas versenyülések kerülnek, illetve a kárpitok és a díszítőelemek nagy részét sem építik be az autóba. Ezen felül a karosszériaelemek egy részét - így a tetőt, a motorházfedelet és a sárvédőelemeket - is karbonszálas műanyagból készítik. Az előzetes becslések szerint a V8 Vantage RS így 4,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, 10 másodpercen belül gyorsulhat 160 km/h-ra, a végsebessége pedig kb. 305 km/h lesz. A nagyobb sebesség és a verseny-igénybevétel persze nem jelenti azt, hogy a vásárlók valami szárnyakkal agyondíszített ízléstelenséget kapnak a pénzükért. A brit mérnökök a padló alá épített nagyobb diffúzorokkal növelik az autóra ható leszorítóerőt, így felül nem rontja el semmi az RS formáját.

A hasonló recept szerint készülő DB9 RS-ről még kevesebbet tudunk. A 2007-re várható típust állítólag még alaposabb fogyókúrának vetik alá - a cél 250 kilogramm súlymegtakarítás -, a hatliteres, V12-es motor teljesítménye pedig elérheti az 550 lóerőt. Ez a modell az előzetes számítások szerint kevesebb mint 4 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, és több mint 320 km/h-val is száguldhat.