Elkészült a kétezredik Rolls-Royce Phantom

2005.12.12. 11:14

Durván egy év lemaradással az eredeti tervekhez képest, de elkészült a 2000. BMW-féle Rolls-Royce a füves tetejű brit üzemben.

A Phantomot a BMW és a VW, a Rolls-Royce márkanév korábbi birtokosa közti megállapodás értelmében 2003. január 1-jén mutathatták be, és szinte azonnal meg is indult a gyártás. A tervek szerint évente legalább ezer autót kellett volna készíteni, hogy a BMW számára megérje az új típus kifejlesztése, de ennyi autót legfeljebb az álmaikban készíthetnek a goodwoodi gyár munkásai.

A problémát az erős konkurencia jelenti. A Mercedes-féle Maybach számos vásárlót halászott el a Phantom elől, és a régi Rolls-Royce-technikán alapuló Bentley Arnage-ból is elkel egy évben jó néhány száz példány. Egy kisebb és olcsóbb modellel valószínűleg sokkal sikeresebb lehetne a Rolls-Royce, de ilyet egyelőre nem terveznek, vagy ha mégis, azt elég jól titkolják. Ugyanakkor másfél éven belül elkészülnek egy nagy kabrióval, amelytől az eladások jelentős növekedését várják.

A Phantom legnagyobb piaca Észak-Amerikán kívül a Távol-Kelet, a kétezrediket - egy hosszú tengelytávú példányt - is Kínában rendelték meg.