Bugatti-gyilkos Saleen S7

2005.12.12. 13:56

Az S7 Twin Turbo az új gyári tuningkészlettel állítólag több mint ezer lóerős, és gyorsabb, mint a Bugatti Veyron.

A magas benzinárak és a szigorú sebességkorlátozások ellenére az autógyártók között soha nem látott erővel tombol a teljestményőrület. A több mint 500 lóerős szériakocsik ma már egyáltalán nem szokatlanok, de a sportkocsigyártók már egy magasabb léc átugrásán fáradoznak. Az új cél a Bugatti sportkocsi ezervalahány lóerejének és 400 km/h-s végsebességének felülmúlása. Nem mintha akadna olyan élő ember, aki gyakran szeretne ilyen sebességgel utazni, és nem csak azért, mert erre a mai közutak nagy része egyáltalán nem alkalmas. Olyan helyen, ahol más autók is közlekednek, 400-zal haladni nagyjából ugyanolyan veszélyes, mint remegő kézzel pisztolyt fogni a saját halántékunkhoz és a ravaszra helyezni az ujjunkat. Így a teljesítményverseny ma már tisztán a presztízsről szól. Sokan vesznek szívesen olyan autót, amellyel le lehetne hagyni a szomszéd McLaren F1-esét, még akkor is, ha a verseny a valóságban sohasem zajlik le.

Bár a Bugatti Veyron végleges változatát csak néhány hónapja mutatták be, az első komolyan vehető konkurens már meg is érkezett. Az amerikai Saleen nemrég mutatta be a 750 lóerős S7 Twin Turbót , de mostantól egy gyári tuningkészlet - a Performance Upgrade - is megrendelhető a hétliteres, V8-as motorhoz, amellyel a teljesítmény ezer lóerőre növelhető. Az egyetlen valamire való észak-amerikai sportkocsigyártó szerint a menetpróbákon már elérték a 418 km/h-t, így az S7 tekinthető pillanatnyilag a leggyorsabb utcai autónak, hiszen a Bugatti Veyron csúcssebessége mindössze 406 km/h volt.

Az S7 Twin Turbo ráadásul a Performance Upgrade-del együtt is sokkal olcsóbb, mint egy Bugatti: az ára átszámítva kb. félmillió euró, így még mindig kettőt lehet belőle venni egy Bugatti áráért. Talán épp ezért elég népszerű is az amerikai sebességbajnok. Ha nem is párosával, de már 75 példányt rendeltek az 1000 lovas Saleenből, ami ebben az árkategóriában igazán figyelemre méltó eredmény.