Európába jön a Lada Kalina

2005.12.13. 13:05

2006 első felében kezdhetik meg a kisautó forgalmazását Oroszországon kívül. A Kalina várhatóan lépcsős hátú négyajtósként, 1,6 literes, 90 lóerős benzinmotorral érkezik, és elsősorban Közép-Európában szeretnének vele vásárlókat szerezni.

A legújabb Ladának persze nem lesz egyszerű dolga, hiszen olyan, a közönség által ismert és elfogadott típusokkal kell versenyeznie, mint a Dacia Logan, a Chevrolet Kalos vagy a Skoda Fabia. Persze minden az ártól függ, de aligha valószínű, hogy a Lada a konkurenciánál sokkal olcsóbban tudná adni saját modelljét. Innentől pedig a minőségen és a megbízhatóságon múlik a siker, ami eddig nem tartozott az orosz gyártó erősségei közé. A Kalina már nem igazán korszerű autó. A gyártásra kész típust még 1999-ben mutatták be, de pénz híján csak 2004 végén készülhettek el az első sorozatpéldányok, és a termelés felfuttatása is lassan megy.

Pedig a Lada sorsa múlhat a Kalina fogadtatásán, hiszen a gyártó első számú bevételi forrása, a Classic-sorozat ( 2105/2107, azaz a kocka-Lada) 2008-tól várhatóan kikerül a kínálatból, így a fennmaradáshoz az AvtoVAZ-nak feltétlenül szüksége volna egy újabb népautóra.