Gőzgenerátorral kísérletezik a BMW

2005.12.13. 13:32

Tisztán hulladékhővel működik a Turbosteamer, amellyel a tervezők reményei szerint növelhető a mai belsőégésű motorokból nyerhető teljesítmény, és egyszersmind csökkenthető a fogyasztás.

Az ötlet egyszerű: a forró kipufogógáz energiáját nyerik vissza, és ezt egy gőzgépben hasznosítják, amely az autó elektromos rendszereit táplálja. Így a motor teljesítménye teljes egészében az autó hajtására fordítható. A fejlesztők nyilatkozatai szerint az eddig egyszerűen a levegőbe engedett hőenergiának kb. a 80%-át hasznosítja a berendezés, így a kísérletekhez használt 1,8 literes benzinmotor 13 lóerővel több teljesítményt és 20 Nm-rel nagyobb csúcsnyomatékot adhat át a sebességváltónak, mint korábban, miközben a fogyasztását kb. 15%-kal sikerült csökkenteni.

A szerkezet tehát jól működik, bár még van néhány gyermekbetegsége. Az egyik probléma, hogy mintegy 100 kilogrammot nyom, a másik, hogy egy része a kipufogórendszer mellé, az autó aljára kerül, így egy mai autónál észrevehető hasmagasság-csökkenést okoz.

Mindezek ellenére a BMW-nél úgy vélik, hogy a Turbosteamer tíz éven belül a sorozatgyártású BMW-k része lehet.