A Mitsubishi is visszavonul a rali-világbajnokságtól

2005.12.14. 12:18

A japánok pénz híján kénytelenek feladni a WRC-programot, viszont Dakarban továbbra is indulnak a gyémántos autók. A hivatalos indoklás szerint a továbbiakban minden elérhető anyagi erőforrást a Mitsubishi Motors Revitalization Plan nevű programra fordítanak, melynek keretein belül a következő három év alatt megpróbálnak újra nyereséges vállalkozást csinálni a Mitsubishiből.

A tervekben az elbocsátások és a gyárbezárások mellett a típusválaszték teljes megújítása is szerepel, a ralira viszont már nem marad pénz. A Mitsubishi az 1990-es évek második felében domináns szereplője volt a világbajnokságnak, 1996 és 1999 között egyáltalán nem találtak legyőzőre, de a Lancer Evo VII-es bevezetése óta nem talált magára a csapat. Még a 2003-ban beiktatott egy éves fejlesztési szünet sem használt, a futamgyőzelmek elmaradtak, így a Mitsubishi pénzhiánnyal küzdő vezetése pazarlásnak ítélte a sportágban való részvételt. Ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy 2008-ban visszatérnek a rali-világbajnokságba, de persze csak ha addig sikerül talpra állítani a vállalatot.

Ezzel mindössze háromra fogyatkozott a rali-világbajnokságon résztvevő gyári csapatok száma: a Mitsubishi, a Citroën és a Peugeot visszalépésével már csak a Subaru, a Ford és a Skoda maradt talpon.