Hibrid hajtás a környezetvédelmi ügynökségtől

2005.12.20. 15:27

Az amerikai EPA eddig jobbára csak minősítette az autókat, most azonban egy olcsó hidraulikus hibrid hajtás ötletével borzolják az autógyártók - főképp a külföldiek - idegeit. Az általuk szabadalmaztatott hajtáselrendezés állítólag jobb hatásfokú és olcsóbban gyártható, mint a jelenlegi benzin-elektromos hajtások.

Az EPA úgy véli, ha átadják a jogokat a hazai gyártóknak - a Chryslernek, a Fordnak és a General Motorsnak -, akkor a három gyártó felveheti a versenyt a konkurencia hibrid hajtású modelljeivel. Az EPA rendszere, amely méretei miatt elsősorban nagy terepjárókban alkalmazható, gyakorlatilag egy nyomástároló elemmel ellátott hidrosztatikus hajtómű és egy hagyományos benzinmotor sorba kötve. A motor mellett fékezéskor az autó is képes tárolható energiát táplálni a rendszerbe, amelyet azután gyorsításkor újra lehet hasznosítani. Az EPA számításai szerint a Toyota vagy épp a Ford által használt benzin-elektromos hibrid hajtással 30-40%-os fogyasztáscsökkenés érhető el, ugyanakkor a hidraulikus rendszer akár 55%-ot is spórolhatna a felhasználónak.

Elméletben az amerikai kormányügynökség ötlete nem rossz, hiszen a számítások szerint alig 1000 dollár többletkiadást okozna, sokan mégis szkeptikusak, hiszen korábban a Ford is foglalkozott hasonló fejlesztésekkel, de végül mégis elektromos rendszert építettek első hibrid modelljükbe.