Hárommilliónál tart a PSA-Fiat haszonjárműgyár

2005.12.21. 12:37

A Val di Sangróban működő Sevel üzem 1981 óta készít könnyű haszonjárműveket különféle márkajelzésekkel. A közös munkáról még 1978-ban állapodott meg a Fiat és a PSA csoport, és három évvel később meg is kezdődhetett a termelés.

Jelenleg Fiat, Peugeot és Citroën márkajelzéssel készítenek itt 1 és 1,8 tonna közti terhelhetőségű, 7,5-14 köbméteres rakterű járműveket, sőt, egy rövid ideig még Alfa Romeo furgonokat is gyártottak az üzemben. A gyártás kezdetekor napi 350 új autó gördülhetett ki a gyárkapun, mára azonban napi 900 Peugeot Boxer, Citroën Jumper és Fiat Ducato készül Európa legnagyobb haszonjárműgyárában. Az ikertrióból a Fiat modellje bizonyult a legsikeresebbnek: az eddig elkészült hárommillió járműből 1,7 millió viselte a Ducato márkanevet.

Időközben a két gyártó továbbfejlesztette az együttműködést, nagy egyterűiket, illetve az ezekre épülő haszonjárműveket is közösen gyártják. Igaz, ezeket a PSA egyik üzemében szerelik össze, és úgy tűnik, az olasz és a francia gyártó egyaránt elégedett az elért eredményekkel, így semmi nem akadályozza, hogy a közös fejlesztés és gyártás tovább folyjék a jövőben is.