Clearplate: trükkös rendszámtartó traffipax ellen

2005.12.23. 12:43

Három svéd autós készítette az öntisztító rendszámtartót, amely traffipaxok és autópályadíj-ellenőrző kamerák ellen hatásosabbnak látszik, mint lerakódások ellen. Az alapötlet egyszerű. A rendszámtartó gombnyomásra 90 fokkal elfordítható lefelé, így elvileg minden leeshet róla, ami korábban rárakódott. Az már aprócska mellékkörülmény, hogy a jobbára függőlegesen elhelyezkedő rendszámtábla felületére leginkább olyan szennyeződések szoktak rárakódni, amelyek egy egyszerű billentéssel aligha távolíthatók el.

Így minden arra utal, hogy a Clearplate rendszámtábla tisztításra alkalmatlan, viszont kiválóan alkalmas rá, hogy ideiglenesen olvashatatlanná tegye azt, mondjuk egy kamera előtt való áthaladáskor. Valószínűleg a készítők célja is ez lehetett, legalábbis erre utal, hogy állítólag egy programozható változaton is dolgoznak, ahol előre megadott GPS-koordináták elérésekor billennek le a rendszámtáblatartók. A Clearplate honlapján található figyelmeztetés - "Nem felelünk az illegális felhasználásért" - és az autópálya-kapukat ábrázoló illusztrációk alapján is sejthető, hogy honnan jött az ötlet: Svédországban mostanság vezették be az autópályadíj intézményét.

Az ötletet persze már késő ellopni, mivel a három feltaláló szabadalmaztatta a billenthető rendszámtartót, de aki nem tart a rendőrség szigorától, az hamarosan megrendelheti a Clearplate-et. Svédországban nettó 40 ezer forintnak megfelelő összegért kapható a szerkezet, de hamarosan beindítják a forgalmazást Európa-szerte - már ha megkapják a szükséges engedélyeket - így elképzelhető, hogy nemsokára egyszerű autósboltokban is kapható lesz az ügyes rendszámtisztító.