Megkezdődött a Dodge Caliber gyártása

2005.12.27. 14:41

A Chrysler kompakt modelljéből egyelőre csak néhány példány készül mutatóba, de január közepén megindulhat a tömeggyártás.

Az ötajtós Calibert, amellyel a Neont váltja fel a Chrysler, eddig csak tanulmányautóként láthattuk, a végleges változat hivatalosan csak jövőre, a Detroit Motor Show-n mutatkozik be. A típus a Mitsubishi által az új Lancer számára kifejlesztett padlólemezre épül, és nagyrészt a motorválaszték is a japánoktól származik majd.

Ez az első típus, amelyet Dodge néven mutatnak be Európában, és az eddig elhangzott ígéretek szerint mind árában, mint képességeiben versenyre kelhet a VW Golffal. Az összehasonlítás már csak azért is helyénvaló, mert a Caliber is a VW kétliteres turbódízel motorját kapja meg, amely egyebek közt a Golfban is megtalálható.

A Caliber sikere mind Amerikában, mind Európában létfontosságú a DaimlerChrysler számára, hiszen ezzel a típussal szeretne belépni a cégcsoport a nagy nemzetközi tömeggyártók sorába. A Chrysler Észak-Amerikán kívül eddig nemigen járt sikerrel kisebb, olcsóbb modelljeivel: a Neon és a Stratus Európában és Ázsiában ugyanúgy rétegmodell maradt, mint a nagyobb típusok.