Pontiac Solstice GXP: olcsó roadster turbómotorral

2006.01.02. 10:42

Eddig hiába kerestünk igazán gyors autót a megfizethető roadsterek között, de most megérkezett a Pontiac Solstice erősebbik változata.


Galéria - kattintson a képre

A GXP-be ugyanaz az Ecotec sorozatból származó kétliteres turbómotor került, amely 175, 200 illetve 240 lóerős teljesítménnyel az Opel Astra és Vectra modellekben is megtalálható, bár a Solstice-ban az eddigi legerősebb változat dolgozik. A GM mérnökeinek munkája nyomán a csúcsteljesítmény 260 lóerőre nőtt, a legnagyobb forgatónyomaték pedig eléri a 353 Nm-t, így a Pontiac roadster ötsebességes, rövid áttételezésű kézi váltóval akár 5,5 másodperc alatt is elérheti a 100 km/h-s sebességet.


Galéria - kattintson a képre

A tervezők persze nem álltak meg a motor cseréjénél. A karosszérián is módosítottak, így az erősebbik Solstice egyetlen pillantással megkülönböztethető a gyengébb, 177 lóerős változattól. A ködlámpák körül is kialakítottak két kisebb légbeömlő nyílást, a kettéosztott hűtőrács ezüst helyett fekete színű lett, hátul pedig egy pici hátsó szárnyacska és két krómozott kipufogóvég fokozza a hatást. A GXP változat emellett 245/45R18-as kerekeiről és bőségesebb alapfelszereléséről ismerhető fel, amely egyebek közt bőrkárpitozást és kulcs nélküli indítórendszert is tartalmaz.

Az erősebbik Pontiac roadstert a Los Angeles Auto Show látogatói láthatják először január 6-tól, megvásárolni azonban csak a nyár közepétől lehet majd Észak-Amerikában, kb. 25 ezer dollárért, azaz átszámítva alig több mint ötmillió forintért. Sajnos a típus a hivatalos csatornákon keresztül aligha jut el Európába, bár mi még mindig reménykedünk benne, hogy hamarosan az Opel is elkészül saját, Kappa platformra épített típusával, amely ha formára nem is, de műszaki szempontból megegyezhet a Pontiac kis sportkocsijával.