A VW feladja a Protonnal kapcsolatos terveit

2006.01.02. 14:15

A német gyártó nehéz anyagi helyzete miatt lépett vissza a Proton felvásárlásának tervétől. A maláj autógyártó és a VW komoly terveket szövögetett. Úgy tűnt, hamarosan megindulhat egyes VW modellek gyártása a Protonnál, sőt, már közös típusfejlesztésről is szó esett.

Most azonban a maláj sajtó értesülései szerint megszakadtak a tárgyalások, így a nagy tervekből nem lesz semmi. A Protonnak így sürgősen új partner után kell néznie, ha biztosítani akarja a fennmaradását. 2008-ban megszűnnek az autókra vonatkozó importvámok, ami egyben a Proton kivételezett helyzetének, és ezzel várhatóan piacvezető szerepének megszűnését vonhatja maga után. A legújabb pletykákban a General Motors, és a Proton régi partnere, a Mitsubishi is szerepel lehetséges partnerként, de igazán ezek a gyártók sem állnak jól anyagilag.

A Proton elvileg vonzó partner lehet bármelyik nagyobb autógyártó számára, hiszen Délkelet-Ázsiában közismert márkanév, ráadásul korszerű gyártóbázissal, és persze a brit Lotus tulajdonosaként komoly fejlesztési potenciállal rendelkezik.