Négyajtós Aston Martin Detroitban

2006.01.04. 11:38

A Rapide egyelőre csak tanulmány, de hamarosan akár sorozatgyártásba is kerülhet.

Az autó formai szempontból és műszakilag egyaránt az Aston Martin DB9-es közeli rokona. Az orrkialakítás szinte egy az egyben a túrakupéről származik, ahogy a hatliteres V12-es is, amely ebben az esetben 480 lóerős.

Az 1,9 tonnás, négyajtós modell persze össze sem hasonlítható a legtöbb luxuslimuzinnal. Sokkal inkább megnyújtott sportkocsinak látszik, amelyben szükség esetén akár négyen is kényelmesen utazhatnak. A Rapide az Aston Martin VH jelű, igen rugalmas padlólemezére épül, akárcsak a DB9-es vagy a V8 Vantage. A fejlesztés tehát viszonylag rövid ideig tartott, és mivel az alkatrészek nagy része más Aston Martinokban is megtalálható, a szériagyártás is megindulhat már 2008-ban, már ha a közönség eléggé lelkesen reagál a tanulmányautóra.

Az Aston Martin elsősorban sportkupéiról nevezetes, de korábban már készült a cégnél egy négyajtós modell. A szögletes és különlegesen lapos Aston Martin Lagonda 1978 és 1990 között készült, és a mai napig egyike a világ legritkább típusainak: összesen 645 példány készült belőle.

Az új modellből valószínűleg többet szeretne eladni a Ford tulajdonában levő cég, de a négyajtós Aston Martin így is olyan különlegességekkel versenyezhet, mint a Bentley Continental Flying Spur, a Maserati Quattroporte, vagy éppen a fejlesztés alatt álló Porsche Panamera.