A Lamborghini feléleszti a Miurát

2006.01.06. 09:05

Az első középmotoros Lamborghini vonásai egy új tanulmányautón köszönnek vissza. A Miura az idén lesz 40 éves, így a Lamborghini új főtervezője, Walter de Silva elkészíthette a legendás típus modernizált változatát.


Galéria - kattintson a képre

A híres tervező tiszteletben tartotta Marcello Gandini eredeti terveit, talán túlságosan is. Az új Miura úgy hasonlít nagy hírű elődjére, mint a modern Ford GT az egykori GT40-esre, azaz önálló ötleteket már alig találni rajta, bár a letisztult vonalvezetés és a megváltoztatott arányok révén egyértelműen látszik, hogy friss típust látunk. Bár az eredeti 1966-ban a Genfi Autószalonon mutatkozott be, az új Miura bemutatóját előre hozták, már a Detroit Motor Show Lamborghini standján látható lesz. A Lamborghini persze hangsúlyozza, hogy a típus egyelőre nem több egyszerű tanulmányautónál, de ugyanakkor azt is sejteni engedik, hogy ha a közönség megfelelőképp reagál az ötletre, akkor a sorozatgyártás sem kizárt.


Az eredeti 1966-ból

A Lamborghini Miura eredetileg nem csak csodás formája és kivételes képességei révén vált híressé. Műszaki szempontból is igazi ritkaság, hiszen 12 hengeres motorja a hátsó tengely előtt keresztben helyezkedik el. Az új tanulmány belső elrendezéséről egyelőre keveset tudunk, de ha végül lesz a felújított Miurának működőképes változata, az valószínűleg a Murcielago jóval szokványosabb hajtásláncát és hosszában álló tizenkét hengeres motorját örökli.