Compass: az első hobbiautó a Jeeptől

2006.01.12. 12:44

A kőkemény Wrangler mellett egy városba való típust is bemutattak Detroitban a Jeep standján. A Compass a márka első olyan típusa, ahol a fejlesztésnél nem volt elsődleges szempont a kiváló terepjáró képesség. A tervezők inkább az épített utakon mutatott menettulajdonságokra és a használhatóságra helyezték a hangsúlyt.

A Compass formaterve már nem újdonság. Nagyrészt megegyezik a tavaly Frankfurtban bemutatott Compass Rally tanulmánnyal, eltérés leginkább csak a lökhárítók és a küszöbök kialakításában fedezhető fel. Az orr-rész a karakteres Jeep-arcot viseli, és láthatóan a szögletes sárvédőkkel is igyekeztek a tervezők némi egyéniséget vinni a Compass formájába, de az összhatás így is inkább átlagos, mint érdekes. Mindez persze nem meglepő, a Compass a Jeep első igazi tömeg-modellje, így nyilván a célok között szerepelt, hogy a lehető legtöbb vásárló tartsa szépnek, vagy legalább elfogadhatónak a külsejét.

Az új Jeep persze nem csak a külsejét tekintve tér el gyökeresen az eddigi modellektől. A Compasst egy elsőkerék-hajtású modellekhez tervezett platformra építették, ugyanarra, amely egyebek közt a Dodge Caliber alapjául is szolgál. Ezért ez az első Jeep keresztben álló motorral, bár természetesen csak négykerék-hajtással gyártják. Az amerikai kivitelbe 2,4 literes, 172 lóerős, négyhengeres motor kerül a CVT2 jelzésű fokozatmentes, de hatfokozatúként is használható automata váltóval, míg Európában 2 literes VW-dízelmotorral is árusítják majd a típust. Az alapvetően személyautókra jellemző felépítés - a független kerékfelfüggesztés és az önhordó karosszéria - több szempontból igen előnyös. Az autó könnyebb és tágasabb lehet mint márkatársai, és épített úton sokkal kultúráltabban viselkedik. Emellett a tervezőknek sikerült némi terepjáró képességgel is felruházni az autót, bár a kis terepszögek és az egyszerű hajtásrendszer miatt az autóval inkább csak laza talajú földutakon és hóban érdemes próbálkozni, vendégmarasztaló dagonyában vagy nehéz, sziklás terepen már nemigen.

A Jeep Compass gyártását 2006 második negyedévében kezdik meg Észak-Amerikában. A DaimlerChrysler ezt a modellt is nemzetközi forgalmazásra szánja, akárcsak a többi Jeepet, így a típus nemsokára Európában is bemutatkozik, és az év végéig a kereskedésekbe is eljuthat.