Aptera: hétdecis fogyasztású autó olcsón?

2006.01.20. 12:02

Egy amerikai cég kezdte el fejleszteni a hipermodern kétülésest, amely állítólag akár 330 mérföldet is képes lehet megtenni egyetlen gallon gázolajjal.


Galéria - kattintson a képre

Ahogy az a képeken is látható, az Accelerated Composites szakemberei egy feltűnően áramvonalas háromkerekűt képzeltek el, apró és keskeny, kis gördülési ellenállású gumiabroncsokkal. Ez a kialakítás valószínűleg már a szokásos belsőégésű motorral is feltűnően alacsony fogyasztást eredményezne, de a tervekben egy különleges hibrid hajtáslánc is szerepel. Az Apterát egy 12 lóerős dízelmotor és egy 25 lóerős villanymotor hajtaná, ez utóbbit viszont csupán nagy teljesítményű kondenzátorok táplálnák, így csak rövid időre, induláskor vagy gyorsításkor segíthetné az autó haladását. A számítások szerint a 385 kilogrammos, zömmel műanyagokból álló jármű a villanymotor segítségével alig 11 másodperc alatt elérhetné a 100 km/h-s tempót, és a végsebességét elektronika korlátozná 150 km/h-ra. Az alig több mint 0,7 literes fogyasztást 100 kilométerenként ráadásul 105 km/h-s tempónál tudná produkálni a jármű.


Galéria - kattintson a képre

A sci-fibe illő külsejű Aptera a számítások szerint egész olcsó lehet, ha egyszer elkészül a gyártásra érett változat: a tervezők szerint 20 ezer dollár, azaz 4,2 millió forint alatti áron lehet piacra dobni. A legtöbb hasonló, kis fogyasztású, de furcsa küllemű jármű azért bukott meg az utóbbi években, mert vagy túl drága, vagy túl alacsony használati értékű volt. Az Aptera azonban olyan hatalmas előnyt kínál, hogy akár még sikeressé is válhat, hiszen ki ne szeretné öt-hat átlagos tankolásnyi gázolajjal körbeutazni a Földet?