Újjászülethet a négyhengeres Porsche

2006.01.23. 12:39

Újra és újra előkerül a pletyka a Boxsternél is olcsóbb sportkocsiról. Eddig minden alkalommal megcáfolta a Porsche, hogy ilyesmin dolgozna, de most újból felbukkant a téma egy amerikai autóslapban.

A mára szerencsésen kipusztult 914-924-944-968 sorozat lehetséges utódját Elemental néven emlegetik. A pletyka szerint a Boxsterhez kifejlesztett platformra épülne, de könnyebb, kisebb és jóval olcsóbb volna a Porsche jelenlegi alapmodelljénél. Ráadásul a Volkswagen-kapcsolat is előkerülhet: a fantáziadús amerikai újságírók szerint a Golf GTI-ből ismert kétliteres, turbós FSI motor 230 lóerős változata hajtaná az autót. Így biztosíthatnák, hogy az Elemental presztízsben meg se közelítse a Boxstert, ugyanakkor menetteljesítmények terén se hozzon szégyent a Porsche névre.

Az újabb pletykáknak az adhatott táptalajt, hogy a Porsche nemrég a VW-csoport legnagyobb részvényesei közé került, miután felvásárolta a nagyvállalat részvényeinek mintegy 18%-át. Ezzel párhuzamosan kilátásba helyezték, hogy a VW és a Porsche szorosabbra fogja az eddig is fennálló műszaki együttműködést. Ugyanakkor Wendelin Wiedeking, a Porsche első embere már számtalanszor leszögezte, hogy a Boxster marad a legolcsóbb Porsche. A cég fejlesztői ráadásul a jelenlegi modellek továbbfejlesztésével, a hibrid hajtású Cayenne elkészítésével és a nemrég bejelentett Panamera tervezettel valószínűleg épp eléggé le vannak már foglalva. Így nagy a valószínűsége, hogy újból csak egy alaptalan spekulációval állunk szemben. De az is lehet persze, hogy nem.