Rekordáron kelt el a GM ősrégi haknibusza

2006.01.24. 11:37

4,32 millió dollárért árverezték el a GM Futurliner nevű óriásjárművet, amely 1950-ben készült, hogy mozgó kiállítóteremként és színpadként segítse az autógyártó reklámkampányát. A Futurlinerből összesen 15 példány épült, és ezek közül mindössze három maradt meg, elég rossz állapotban, de a Barrett-Jackson által elárverezett példányt nemrég alaposan felújították, így éppen olyan, mint 56 éve volt.


Galéria - kattintson a képre

A GM óriásbusza persze nem egyszerű közlekedési eszköz, inkább afféle mozgó korrajz. A hatalmas, áramvonalas testet és a magasan trónoló vezetőfülkét látva szinte magunk előtt látjuk az antikommunista lázban égő Egyesült Államokat, ahol a világ legnagyobb sugárhajtású atombombázói készülnek, és a kenyérpirítók is áramvonalasak, nem csak a legújabb Chevrolet és Buick modellek. A Futurliner, amelyet manapság inkább tévedésből gumiabroncsokra szerelt régi dízelmozdonynak néznénk, persze minden földi jóval fel van szerelve. A vezetőfülke légkondicionált, az áramellátásról pedig külön benzinmotorról működtetett generátor gondoskodik. A felnyitható oldalfal mögött rejtőzik a színpad, ahova eredetileg a bemutatásra szánt autót állították. A hajtásról amúgy egy 6,5 literes soros hathengeres GM teherautómotor gondoskodik.

A GM Futurlinert persze már soha többé nem használják eredeti szerepkörében: a bálnaszerű, krómtól csillogó, kétszínű test anakronizmusként hatna a mai, csupa műanyag amerikai autók mellett, viszont új gazdája remélhetőleg megóvja a megalománia és féktelen pazarlás korszakának ezt a csodás emlékét az utókor számára.