Kémfotón az Audi TT

2006.01.24. 12:31

Már alig álcázzák az új Audi sportkocsi tesztpéldányait, bár ez érthető is: a bemutatóig már csak néhány hét van hátra.


Galéria - kattintson a képre

Az új TT nagyobb, szebb, és valamivel kevésbé érdekes mint az elődmodell volt: elhagyták a nagyméretű lámpákat, és az alapforma bumfordi gömbölydedsége is a múlté. Az autó jellegzetes, mondhatni kisautós arányai a hosszú orral, a hátracsúszott első kerekekkel és a rövid hátsó túlnyúlással, de a nagyobb méretek miatt mégis komolyabb autónak tűnik, ami nem is baj, hiszen a TT legerősebb változatai olyan típusokkal igyekeznek versenyre kelni, mint a Nissan 350Z, a Honda S2000 vagy a legkisebb Porsche Boxster. A képen egyedül az autó orrát maszkírozták el egy kissé, de alaposan megfigyelve azért látszik, hogy hol lesz majd az Audi óriási egyen-hűtőmaszkja. Az orr-rész kialakítása egyébként sem lesz nagyon meglepő: a TT Shooting Brake tanulmányon már láthattunk valami hasonlót.


Galéria - kattintson a képre

Sajnos az autó műszaki tartalmáról egyelőre mindenki csak találgat, bár az biztos, hogy a padlólemez a VW Golf ötödik generációjából származik. Ez már önmagában is jó hír, hiszen a Golf több lengőkaros hátsó futóművével a TT is sokkal stabilabb lehet, mint az elődje, amelynél a négyes Golf csatolt lengőkaros hátsó futóműve miatt az első években komoly, több halálos áldozatot is követelő úttartási problémák merültek fel. Természetesen itt is találkozhatunk az Audi híres Quattro hajtásával, és valószínű, hogy a motorválasztékban sem lesznek meglepetések. A VW-csoport egyen-motorjai közül szinte biztosan bekerül a TT-be a kétliteres TFSI néhány változata, és a 3,2 literes, kis hengerszögű V6-os is. A pletykákban persze egy dízelváltozat, egy ikerturbós hathengeres, és az új, 1,4 literes, két lépcsős feltöltésű benzinmotorról is szerepel, de arról, hogy mindebből mi fog megvalósulni, egyelőre fogalmunk sincs.

Az új TT kupé és kabrió típusok bemutatója a Genfi Autószalonra várható, és ahogy az elődmodelleket, ezeket is Magyarországon szerelik majd össze.